ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ιστοσελίδα αυτή είναι παλιά και δεν ενημερώνεται! - Θα βρείτε την καινούργια εδώ

Εργαστήριο: «Οπτική Ανθρωπολογία. Εικόνα, μουσική, κείμενο»

Το Τμήμα διαθέτει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ), στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο: «Οπτική Ανθρωπολογία. Εικόνα, μουσική, κείμενο». Ιδρύθηκε το Μάιο του 2018 (ΦΕΚ ίδρυσης) Στο εργαστήριο υπάρχει επαγγελματικός εξοπλισμός καταγραφής δεδομένων σε ψηφιακή εικόνα και ήχο καθώς και ηλεκτρονικής επεξεργασίας του. Επίσης στο εργαστήριο φυλάσσεται φωτογραφικό αρχειακό υλικό σε υλική και ψηφιακή μορφή καθώς και ηχογραφημένες συνεντεύξεις-μαρτυρίες, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών. Είναι ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια στην Ελλάδα, όπου γίνεται η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην επιτόπια εθνογραφική έρευνα. Ο εξοπλισμός και το φυλασσόμενο αρχειακό υλικό του εργαστηρίου αξιοποιείται για την υλοποίηση των παρακάτω ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποίαφιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο εργαστήριο. 

  1. PrΕseRvIng and sustainably governing Coastal heritage and Landscapes in European coastal and maritime regions (ακρωνύμιο: PERICLES). Υπεργολαβία Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόγραμμα HORIZON 2020
  2. Διερεύνηση της αλιευτικής πολιτισμικής κληρονομιάς και η αξιοποίηση της: η περίπτωση των παράκτιων κοινωνιών στην χερσόνησο της Χαλκιδικής. Μεταδιδακτορική έρευνα χρηματοδοτούμενη από ΙΚΥ. Μεταδιδάκτορας: Μαύρα Στήθου. 
  3. Living per force in a foreign country. The case of Greek political refugees and their descendants at the village Beloyannis in Hungary. Χρηματοδότης: ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Κρήτης 
  4. Compulsive coexistence. The integration processes of refugees in the Cretan society. Θερινό Σχολείο Πρακτικής στην Επιτόπια Εθνογραφική Έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης και αντικείμενο μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στην Κρήτη. Το Θερινό Σχολείο οργανώνεται για τέσσερα συνεχή χρόνια.
  5. Κοινωνικός / οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού χώρου και Συλλογικά Ψηφιακά Μέσα (Social media): Η περίπτωση των Μελάμπων Ρεθύμνου Κρήτης. Διδακτορική έρευνα χρηματοδοτούμενη από ΕΛΙΔΕΚ.
  6. Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «ερευνώ, καινοτομώ, δημιουργώ» με τίτλο: Το ποιμενικό βίωμα στις κοινότητες της Ίδας (ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ) ως εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακό αποθετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του βουνού. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση και η έναρξη του θα γίνει αρχές Μαρτίου 2020. Συνεργάτες: Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) Κρήτης και ιδιωτική εταιρεία Androidus. 

Επίσης, ένας εξωτερικός ερευνητής και ένας Υποψήφιος Διδάκτορας μελετούν το αρχείο του Γάλλου εθνοαρχαιολόγου Serge Collet, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη σύζυγό του ως μεταθανάτια δωρεά, φυλάσσεται στο Εργαστήριο και περιλαμβάνει περίπου 15.000 φωτογραφίες και slides, υλικό video και ηχογραφημένων συνεντεύξεων και χειρόγραφες σημειώσεις.

Εργαστήριο: «Οπτική Ανθρωπολογία. Εικόνα, μουσική, κείμενο», μέρος του χώρου και του εξοπλισμού του (φωτογραφικό αρχείο, υπολογιστής επεξεργασίας εικόνας, camera, goprocamera, drone)